Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mézes finomságok 2011 re

2011.05.24

  

MÉZES ÉTEL RECEPTEK
TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK 
Alföfdi mézespiskóta 
Két egész tojást, 10 dkg porcukorral kikeverünk, majd tovább dolgozzuk 2 dl langyos mézzel és 25 dkg liszttel. Vajjal vastagon kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, darabos dióval megszórjuk, és közepesen meleg sütõben kisütjük. 
Bécsi tészta 
A tejet 1/2 csomag vaníliás pudingporral, mazsolával, 2 evõkanál mézzel, 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval jól eldolgozzuk és a kivajazott tûzálló edénybe lerakott széles metéltre öntjük. Annyi tejet öntsünk rá, hogya tésztát egy ujjnyira befedje. Mikróban vagy elõmelegitett sütõben a tészta puhulásáig sütjük. Készithetjük úgy is, hogya tejet felvert tojásfehérjével vegyitjük és úgy fedjük be a tésztát. Tálaláskor vaniliás porcukorral meghíntjük. 
Blanka néni süteménye
A szárított gyümölcsöket 30 dkg mézzel, 5 dkg vajjal, 3 tojással, 1 csomag sütõporral, 5 dkg darált mogyoróval, 5 dkg mazsolával, csipetnyi fahéjjal és ánizzsal habosra dolgozzuk, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 30 dkg lisztet. Kivajazott õzgerinc formába töltjük, és középmeleg sütõben sütjük. Kihûlve szeleteljük és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. 
Bonbon 
Egy evõkanál mézet 25 dkg porcukorral. 1 evõkanál ecettel és 1 evõkanál vízzel fondant sürûségûre fõzünk. Márványlapra öntjük, kiegyengetjük. Kihûlve kis kockákra vágjuk. 
Gábris gombóca 
Húsz dkg darált diót és 30 dkg darált kekszet 2 evõkanál mézzel, 1 evõkanál szamócalekvárral, 1 evõkanál kakaóval, 5 dkg vajjal összegyúrunk és kis gombócokat formázunk belõle. A gombócokat csokoládédarában megforgatjuk és hûtve tálaljuk. 
Joghurtos mézkrém 
Összekeverjük a joghurtot mézzel és 1/2 citrom reszeit héjával. Üvegpoharakban, hûtve, csokoládédarával meghintve tálaljuk. 
Mámoros mézes 
Négy dl tejet 4 evõkanál mézzel és 1-1 dl konyakkal és rummal jól összedolgozunk és forráspontig felmelegítjük. Azonnal, forrón, 1-1 db babapiskótát mellé adva kínáljuk. 
Mézes galuska 
A szokásos módon galuskát készítünk. Ezután lassú tûzön 1 evõkanál vajat és 3 evõkanál mézet olvasztunk, és ebben megforgatjuk a leszûrt galuskát. Egyéni ízlés szerint fahéjas cukorral meghintve is tálalhatjuk. 
Mézes gesztenyepüré 
A készen kapható gesztenyemasszát személyenként 1-1 kávéskanál mézzel és rummal, valamint kis darabokra vágott magozott meggybefõttel eldolgozzuk. Üvegpoharakban, felvert tejszínhabbal, durvára vágott pirított mogyoróval meghintve tálaljuk. Adhatunk mellé csokoládéöntetet is. 
Mézesguba 
A kifliket ujjnyi vastag karikákra vágjuk és mézzel ízesített tejben áztat juk, de ügyeljünk arra, hogya kiflik azért egyben maradjanak, ne legyenek teljesen pépesek. Kivajazott tûzálló tálba tesszük, és 10-15 percig forró sütõben sütjük. Kevés vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. 
Mézfagylalt 
Tíz dkg porcukrot, 4 evõkanál mézet négy egész tojással habosra keverünk és lassa'n felengedjük 1 liter forró tejjel, amelyben egy fél rúd vaníliát fõztünk. Lassú tûzön, állandóan keverve felfõzzük, majd mélyhûtõben kifagyasztjuk. Tejszínhabbal díszítve, vágott gyümölcscsel meghintve tálaljuk. 
Mézesfánk 
Harmincöt dkg réteslisztet összegyúrunk 5 tojássárgájával, 1 kávéskanál mézzel, csipetnyi sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ezután kis gombócokat formázunk belõle és letakarva egy óráig pihentetjük. A pihentetés után ujjnyi vastagságúra, kis kerek lapokká nyújtjuk, közepüket késsel több helyen bemetsszük, de arra vigyázzunk, hogya tészta széle egyben maradjon. A tésztá kat "levegõsre" széthúzzuk, és bõ, forró olajban rózsaszínûre sütjük. Az olajtól való lecsepegtetés után, forró mézzel áthúzva, kevés vaníliáscukorral meghintve tálaljuk. 
Mézes habkrém 
Három evõkanál mézet 3 tojásfehérjével jól összedolgozunk, és habszifon készülékben habot készítünk. Tálaláskor reszeit dióval és csokoládédarával meghintjük. 
Mézeskalács 
Két egész tojást 5 dkg porcukorral és 2 késhegynyi szódabikarbónával habosra keverünk, majd eldolgozzuk 20 dkg langyosított mézzel, 25 dkg rétesliszttel, fahéjjal, tört szegfûszeggel. Alaposan kikent, kilisztezett õzgerincformába töltjük, és elõször forró, majd mérsékelt tûzû sütõben sütjük. Kiboritva hûtjük ki, folpackba csomagolva hetekig eltartható. 
Mézkenyér 
Húsz dkg mézet, 20 dkg eperlekvárt, 15 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját és 1 evõkanál kakaót összedolgozunk, ízesítjük a citrom reszelt héjával, ánizzsal, fahéjjal és 5 g szalakálival. Hozzáadunk 1/2 I tejet, 6 dkg olvasztott vajat és az egészet újra jól elkeverjük. Ezután a tojások keményre vert habjával óvatosan összedolgozzuk és a masszát alufóliával kibélelt õzgerinc formába töltjük. Lassú, középmeleg sütõben megsütjük. Az edénybõl való kiborítás után darált dióban átforgatjuk. 
Mézes-mákos palacsinta 
A szokásos módon palacsintákat sütünk. A mákot - annyi vízben, amennyi ellepi -, megfõzzük, majd kissé kihûtjük. Mazsolával, mézzel és pár csepp citrommal ízesítjük. A palacsintákat levél formában megtöltjük, kivajazott tûzálló tálba fektetjük, 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával és 1 kávéskanál porcukorral eldolgozunk és a palacsintákra öntjük. Elõmelegített sütõben kb. 10 percig sütjük és azonnal, forrón tálaljuk. 
Mézes meleg zsemle 
A zsemlék tetejét levágjuk és a belsejüket félig kíkaparjuk. Vajat morzsolunk bele, rácsurgatunk 1 kávéskanálnyi mézet és forró sütõben vagy mikróban a vaj-méz olvadásáig sütjük. Ha így tálaljuk, akkor tea mellé kiváló téli vacsora, de vaníliás porcukorral meghintve édesség ként adhat juk az asztalra. 
Mézes metélt 
A kifõtt metélt tésztát leszûrjük, és forró vajon mézzel együtt átforgatjuk. Egyéni ízlés szerint tálaláskor mákkal, dióval is meghinthetjük. 
Mézes morzsa 
Két dl búzadarát leöntünk 1/2 liter tejjel, eldolgozzuk 2 tojássárgájával, 3 evõkanál mézzel, csipetnyi sóval, rumban áztatott mazsolával és a tojásfehérjékbõl vert kemény habbal. Két-három óráig állni hagyjuk. Egy lábasban megforrósítunk 2 evõkanál zsírt, beleöntjük a keveréket és elõmelegített sütõben sûrûn megkeverve, szép pirosra sütjük. Vaniliás porcukorral meghintve, málnaszörpöt mellé öntve tálaljuk. 
Mézespiskóta 
Tíz dkg felpuhult vajat 3 evõkanál mézzel habosra keverünk és 2-2 db babapiskótát a krémmel összeragasztunk. Üvegtálra helyezzük és csokoládémártással áthúzzuk. 
Mézes túrókrém 
Hat evõkanál mézet, 25 dkg tehéntúrót és 30 dkg reszeit almát egy fél citrom lereszelt héjával turmixgépben összedolgozunk, majd üvegpoharakban gyümölcsszemekkel díszítve tálaljuk. 
Nagymamám puszedlije
Négy evõkanál kristálycukrot egy lábasban megpirítunk és 2 dl vízzel felengedve összeforraljuk. Hozzáadunk 20 dkg mézet, 1 tojásnyi zsírt és még forrón 50 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, törött fahéjat, szegfûszeget, 2 dkg szalakálit és jól kidolgozzuk. Egy napig állni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk és kiszaggatjuk, és lassú tûzön megsütjük. A még meleg süteményeket porcukorral ízesített tojáshabba forgatjuk, és meleg sütõben kiszáritjuk.
Parisette 
Húsz dkg mézet 5 dkg krístálycukorral, 1 dl tejföllel és 5 dkg reszeit étcsokoládéval elkeverjük és nyúlós masszává fõzzük. Vékonyan vajazott tálra öntjük. Kihûlve kis téglalapokra vágjuk. 
Részeg mézes 
A kifliket hosszában félbevágjuk és a belsejüket kiszedjük. A kiflik üregét egy-egy evõkanál mézzel megtöltjük és újra egymásra borítjuk. Hússütõ tûvel összetüzzük. Fehérborba mártjuk - éppen csak megszívják magukat -, azután felvert tojásba és morzsába bundázzuk. Forró olajban pirosra sütjük. Vaniliás porcukorral meghintve tálaljuk. 
Riói golyó 
Négy tojásfehérjét 25 dkg porcukorral összedolgozunk. Hozzáadunk 1/2 dl feketekávét, 2 evõkanál mézet és 30 dkg darált diót. Az egészet állandó keverés mellett 5 percig fõzzük. Kihûlve gombócokat formázunk és csokoládédarában megforgatjuk. 
Rudacskák 
Másfél dl langyos tejben felolvasztunk 30 dkg mézet, egy csipetnyi ánizst és 15 dkg porcukrot. 75 dkg lisztet összekeverünk 1 csomag sütõporral, és eldolgozzuk az elõkészített mézes tejjel. Összegyúrjuk, simára dolgozzuk és kinyújt juk. Ujjnyi rudacskákra vágjuk, megkenjük tojásfehérjével. Középmeleg sütõben kb. 15 percig sütjük. 
Török palacsinta
A szokásos módon palacsintákat sütünk. Kivajazott tûzálló tálba kettõ-kettõ palacsintát úgy fektetünk egymásra, hogy közte felváltva megkenjük mézes diókrémmel, majd a következõ réteget lekvárral és az azt követõ palacsintát mézes mákkrémmel. 
A tetejére ürespalacsinta kerüljön. Rámorzsolunk vajat és sütésben csak átmelegltjük, de nem pirítjuk meg. 
HÚSÉTELEK
 
Dávid szelet 
Vékonyra kikloffojuk a sertéshússzeleteket, borsozzuk és mustározzuk. Vajon mindkét felükön átsütjük. Tûzálló tálba egymás mellé fektetjük a húsokat, mindegyiket vékonyan megkenjük mézzel, 1-1 szelet hámozott almakarikát helyezünk rá, és megszórjuk reszelt sajttal. A hússütõ zsíradékát aláöntjük, és forró sütõben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad és halvány rózsaszín nem lesz. 
Erdélyi szelet 
Fél dl olajat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 3 evõkanál mézet és 1 evõkanál mustárt összekeverünk, és a kb. 1 kg sertéscombot megkenjük a páclével, illetve ebben a mártásban tároljuk 24 órát. Idõnként megforgatjuk a húst. Másnap sütõben, zsiradék hozzáadása nélkül a húst puhára sütjük. Vegyes párolt zöldséggel tálaljuk. 
Farmer nyelv 
Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, felöntjük 2 evõkanál mézzel elkevert 1 1/2 dl fehérborral. Hozzáadjuk a 2 cm-es karikákra vágott fõtt, füstölt sertésnyelvet. Babérlevéllel, boróka bogyóval, szemes borssal, pár csepp citrommal ízesítjük. Kb. 10 percnyi fõzés után tejfölös, mustáros habarással besürítjük és átforraljuk. Spagettivel vagy makarónival tálaljuk. 
Flamand ragu 
A kockákra vágott sertéshúst vajon megfuttatjuk. Leöntjük annyi mézes tejjel, hogy az ellepje. Sóval, törött borssal, szegfûszeggel ízesítjük és hozzáadunk egy nagyobb fej egészben hagyott vöröshagymát. Lefedve, lassú tûzön puhára pároljuk. Tálalás elõtt a hagymát kivesszük és zöldborsós rizzsel adjuk az asztalra. 
Kaliforniai sertéssült 
A megmosott és szárazra töröIt kb. 1 kg-os sertéscombot sonkaszerûen megkötözzük, sózzuk. A mézet, mustárt, curryt és kevés olajat összekeverjük, és a húst jól megkenjük vele. Elõmelegített sütõben, saját levévei locsolva puhára sütjük. Friss salátával tálaljuk. 
Karib szelet 
A dupla vastag sertésszeleteket felszúrjuk és ananászkarikákkal megtöltjük. Ananászlevet, mustárt és mézet összekeverünk. A húsokat tepsibe helyezzük, leöntjük a mártással, idõnként saját levévei locsolva kb. 1 óráig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk. 
Linzi hússzelet 
A kivert és sózott hússzeleteket vajon majdnem puhára sütjük. Ekkor kivesszük a zsiradékból, és egyik felén kevés mézzel átkenjük, de mindkét oldalán zsemlemorzsába forgatjuk. Úgy tesszük vissza a vajra - és hozzáadunk még egy kevés vajat -, hogy a mézes fele legyen felül, majd megfordítjuk és rózsaszínre sütjük. Vegyes zöldségkörettel és fejessalátávaI tálaljuk. 
Mézes csülök 
A kicsontozott sertéscsülköt egy fej hagymával, 1 gerezd fokhagymával, babérlevéllel, szemes borssal, köménymaggal, majorannával puhára fõzzük. A megfõtt csülköt lecsurgatjuk és két evõkanál mustárhoz 1 evõkanál olajjal és 2 evõkanál mézzel, 1 kávéskanál pirospaprikával elkevert krémmel megkenjük. Tûzálló tál aljára karikára vágott nyers burgonyát helyezünk, ráfektetjük az ízesített húst, és annyi csülökfõzõ levet öntünk alá, hogy az a burgonyát ellepje. Sütõben, lassú tûznél kb. 40 percig pároljuk. Idénysalátával tálaljuk. 
Mézes nyelv 
A sertésnyelvet megfõzzük, majd kihûlés után a bõrét lehúzzuk. Újra egy lábasba tesszük, és az alábbi páclében fõzzük további 1/2 órát: Páclé: 1 dl méz, 6-7 szem szegfûszeg, 3 clecet, 5 dkg mazsola, csipetnyi só, 3 dl víz. Ha a páclevét elfövi, akkor azt fehérborral pótoljuk. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. 
Azték szeret 
A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk és vékonyan megkenjük egyik felüket paradicsompürével, mézzel; mindegyikre egy-egy ceruza vastagságú trapista rudat fektetünk és felgöngyöljük. Hústûvel megtûzzük. Közben kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, majd belehelyezzük, a húsokat. Kevés édes vörösbort aláöntve puhára pároljuk. Saját Ievével, burgonyaropogóssal tálaljuk. 
Hátszínszelet Éva módra 
A jól kivert, sózott, borsozott, mustárral megkent hátszínszeletet vajon kisütjük. A hússütõ zsiradékban 2 evõkanál mézet olvasztunk és lassú tûzön átforgatjuk benne a sárgabarackokat. A gyümölcsös mártást a forró húsokra öntjük és durvára vágott mandulával megszórva tálaljuk. 
Mézburger 
A darált marhahúst eldolgozzuk sóval, törött borssal, pirospaprikával, reszeit vöröshagymával, reszelt szerecsendióval, csipetnyi sáfránnyal és 1 evõkanál párolt rizzsel. Pogácsákat formázunk és vajon átsütjük. A készen kapható ketchupot mézzel fûszerezzük és áthúzzuk vele a kísült húsgombócokat. Burgonyapürével tálaljuk. 
Mézes töltött csirke 
A két db zsemlét tejben megáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, 1 tojással, 1 evõkanál vajjal és 2 evõkanál mézzel eldolgozzuk. A csirke bõre alá töltjük a krémet és lassú tüzön, lefedett tûzálló edényben majdnem puhára sütjük. Ekkor mézzel meglocsoljuk és pár percig tovább sütjük. Burgonyapürével tálaljuk. 
Erdész csirke 
A feldarabolt csirkéket sózzuk, borsozzuk és gyengén kivajazott tûzálló edénybe helyezzük. A tejet mézzel elkeverjük és úgy öntjük a csirkékre, hogy az éppen ellepje. Elõmelegitett sütõben elkezdjük a sütést, és tálalás elõtt 20 perccel karikákra vágott gombát is hozzáadunk. Együtt puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk. 
Pikáns csirke 
A csirkecombokat lisztbe mártjuk, majd kevés vajon majdnem puhára sütjük. Átrakjuk egy tûzálló üvegedénybe, sózzuk és pirospaprikával bedörzsöljük. Ráöntünk 1/2 dl mézzel elkevert 1/2 dl citrom levet és a hússütõ zsiradékot. Elõmelegitett sütõben kb. 20 percig sütjük. 
Maláj kacsa 
A pecsenyekacsa bõrét megszurkáljuk, hogy sütéskor a zsir kifolyjon. Tepsibe helyezzük, és kivül-belül bedörzsöljük citromlével összekevert sóval és pirospaprikával. Lassú tûzön kb. 1 órát sütjük. Közben 1 dl mézet 1 dl narancslíkõrrel és 1 kávéskanál mustárral összekeverünk, majd sütés közben ezzel a mártással a kacsát gyakran öntözzük. Curryvel ízesített párolt rizzsel tálaljuk. 
Gellért halszelet 
A kiengedett tonhal szeleteket sózzuk, borsozzuk, és kevés pirospaprikával meghintjük. Kivajazott tûzálló tálba fektetjük. Közben vajban egy kis fej apróra vágott hagymával szeletekre vágott gombát megpirítunk, csipetnyi fokhagymával, sóval, törött borssal ízesítjük, hozzáadunk 1 doboz paradicsompüré konzervet, 1 evõkanál mézet és 1 csomag finomra vágott petrezselymet. A mártással áthúzzuk a halat, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és elõmelegített sütõben kb. 20 percig sütjük. Ekkor megszórjuk reszeit sajttal és további 10 percig sütjük. Petrezselymes fõtt burgonyával tálaljuk. 
Mandulás mézes hal 
A sóval és törött borssal összekevert lisztben a kiengedett tonhal szeleteket megforgatjuk és kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajat 1 evõkanál mézzel és pár csepp citromlével átforraljuk, közben egy serpenyõben szárazon megpirítjuk a meghámozott, lapokká vágott mandulát. A mandulát a halra hintjük és áthúzzuk a forró öntettel. Fõtt petrezselymes burgonyával tálaljuk. 
Viking hal 
Egy evõkanál olajat 1 1/2 dl ketchuppal, sóval, törött borssal, 2 evõkanál mézzel, 1 kávéskanál vegetával, 1/2 dl vízzel összekeverünk és felforraljuk. Egy tûzálló tálat vajjal kikenünk és a felengedett, tenyérnyi szeletekre vágott tonhalat belehelyezzük, a forró mártással leöntjük. Elõmelegített sütõben kb. 25 percig sütjük. Köményes burgonyával tálaljuk. 
Amerikai metélt 
A metélt tésztát sós vízben kifõzzük és leszûrjük. A tojások fehérjéit habbá verjük, 15 dkg finomra vágott sonkával, 15 dkg reszelt sajttal és 2 evõkanál mézzel, valamint a fõtt tésztával óvatosan elkeverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tûzálló tálba csúsztatjuk a masszát, és elõmelegített sütõben kb. 25 percig sütjük. 
Kati húsos pafacsintája 
A szokásos módon palacsintákat sütünk. A füstölt sonkát ledaráljuk, tejföllel és személyenként 1 evõkanál mézzel pépesre keverjük. A palacsintákat megtöltjük és táska alakúra formázzuk. Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, bõ forró olajban ropogós pirosra sütjük. Majonézes burgonyával tálaljuk. 
Macedón hagyma 
Hat darab nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk és 2 dl vízben majdnem puhára fõzzük. Fõzés után a hagymák közepét kikaparjuk és az üreget a következõ töltelékkel töltjük meg: 15 dkg finomra vágott sonkát elkeverünk 1 db tojással, csipetnyi sóval, borssal, 1/2 csomag finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kávéskanálnyi mustárral. A megtöltött hagymákat kivajazott tûzálló üvegedénybe helyezzük és leöntjük a fõzõlével, valamint 2 evõkanál mézzel hígított, törött borssal ízesített paradicsompürével. Meghintjük reszeit sajttal, és néhány percre forró sütõbe tesszük. 
Mézes töltött zsemfe 
A zsemléket kettévágjuk, és belsejét kiszedjük; kevés tejben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Kevés vajon finomra vágott vörös hagymát fonnyasztunk, hozzáadunk személyenként 10 dkg darált marhahúst, a kinyomkodott zsemléket sóval, törött borssal, pirospaprikával, 1 evõkanál paradicsompürével ízesítjük, majd a tûzrõl levéve elkeverjük 2 evõkanál mézzel. Megtöltjük a kivájt zsemléket, és egyenként alufóliába csomagoljuk. Sütõben kb. 15-20 percig sütjük, az alufóliát kíbontva, ebben tálaljuk. 
GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
Adriai dinnye
A megmosott sárgadinnyébe egy 3 cm-es átméréõjû léket vágunk, és ezen keresztül kikaparjuk a belsejét úgy, hogy azért a héj alatt legalább 2 cm-es dinnyerész maradjon. Az így nyert üreget megtöltjük eperrel, kimagozott szilvával, kis kockákra vágott sárgabarackkal, majd ráöntjük a mézet és a konyakot. Ráhelyezzük a lék tetejét és legalább 2-3 órára hûtõszekrényben pihentetjük. Óvatosan felvágva, tejszlnhabbal tálaljuk. 
Bajor habos 
Két tojásfehérjébõl kemény habot verünk, és elkeverjük 3 evõkanál mézzel és 15 dkg reszeit, levétõl lecsurgatott almával, mazsolával, csokoládédarabokkal. Poharakban, hûtve, babapiskótával tálaljuk. 
Calvados krém 
A hámozott és lereszelt almákat citrommal és mézzel elkeverjük, összedolgozzuk darált édes keksszel. Porcukorban kb. 1 órai hûtés után fogyasztjuk.
Citromhab 
Három tojásfehérjét 2 evõkanál mézzel és 1/2 citrom átszûrt levévei összedolgozunk, majd habszífonkészülékben habot készítünk belõIe. 
Dinnyekoktél 
A sárga- és görögdinnyékbõl karalábévájóval kis golyókat vágunk, és koktélos poharakba tesszük. Mézes citromlével leöntjük, hûtve tálaljuk.
Diós-mézes alma 
Négy db közepes nagyságú kemény húsú almát megmosunk, félbevágunk és a magházukat eltávolítjuk. A kivájt üregeket betöltjük 4 evõkanál mézbõl, 4 dkg darált dióból és 4 dkg mosott mazsolából álló krémmel. A töltött almákat megvajazott tûzálló tálba rakjuk és elõmelegített sütõben kb. 15 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk. Puncs- vagy vaníliamártást adhatunk mellé. 
Gyümöfcssaláta 
A narancsot, almát, banánt, kimagozott meggyet kockákra vágjuk és üvegtálba rakjuk. A meggybefõtt levét ízesítjük konyakkal és 2 evõkanál mézzel, pár csepp citrommal, és a gyümölcsökre öntjük. Néhány órai hûtés után tejszínhabbal díszítve tálaljuk. 
Egreskrém 
Az érett, megmosott 50 dkg egrest kevés vizzei puhára pároljuk, majd szitán áttörjük. Közben 3 tojássárgáját 3 evõkanál mézzel habosra keverünk, az áttört forró egrest folytonos keverés közben hozzáadjuk. Ha már langyosra hûlt, a 3 tojásfehérjébõl vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk. Egy-két órai hûtés után tálaljuk. 
Havannai grapefruit 
A grapefruitot szeletekre vágjuk, kiszedjük a magját, bevonjuk mézzel és kb. 10 percig sütõben sütjük. Melegen, konyakkaI meglocsolva tálaljuk.
Madridi mézes gyümölcs 
A meghámozott, kimagozott és félbevágott õszibarackokat, valamint körtéket szegfûszeggel és mézzel izesitett vizben pár percig fõzzük. Leszûrjük, és kivajazott tûzálló tálra fektetjük. Mézzel izesitett tejföllel leöntjük, sütõben pár percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk. 
Mézes füge 
A fügéket megmossuk, leszáritjuk és pépesre vágjuk. Elkeverjük 1 evõkanál mézzel, narancs reszeit héjával és 1/2 dl frissen csavart narancslével. A jól összegyûrt masszából - ha nem elég kemény, akkor darált diót adunk hozzá vizes kézzel golyókat formálunk és csokoládédarában megforgatjuk. 
Mézes szõlõ 
A szép érett, nagyszemû szõlõt megmossuk és megszárítjuk. Nagyon gyorsan és óvatosan olvasztott mézbe forgatjuk. Kihûtve csemegeként tálaljuk.
Vilmoskörte 
A körtét meghámozzuk, de ügyeljünk arra, hogy a szára rajta maradjon. Egy dl narancslevet, 3 dl Vilmoskörtét, egy evõkanál mézet, 2-3 szem szegfûszeget, pár csepp citromlevet összefõzünk és a körtéket ezzel a sziruppal áthúzzuk, meglocsolgatjuk. 
Kihûlés után tejszinhabbal diszítve tálaljuk. 
 
MÁRTÁSOK 
Cigánymártás 
A paradicsompürét kevés vízzel mártás sürûségüre felengedjük. Sóval, törött borssal, 1 kávéskanálnyi vöröshagyma-krémmel és 2 evõkanál mézzel átforraljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és zellerporral meghintjük. 
Domonkos mártás 
Két egész tojást habosra keverünk és további állandó keverés mellett belecsurgatunk 2 dl gyengén mézes, ecetes vizet. Gõz felett habverõvel besûrítjük. Amikor langyos, akkor sóval, mustárral, törött borssal és 2 dl tejföllel ízesítjük. Salátákra és húsok mellé adjuk. 
Konyakmártás 
Vajból és lisztbõl világos fehér rántást készítünk. Konyakkal és 1 evdkanál mézzel ízesített tejszínes tejjel felengedjük. Sóval, õrölt fehér borssal ízesítjük. Állandó keverés mellett átforraljuk. Tálalás elõtt átszûrjük, még egyszer átforraljuk és forrón a húsra öntjük. 
Londoni mártás 
1 dl paradícsompürét 1 evõkanál ecettel, 3 evõkanál mézzel, 1 gerezd szétnyomott fokhagymával, 1 kávéskanál pirospaprikával, sóval, törött borssal, kevés édes fehérborral eldolgozunk, majd egyszer átforraljuk.
Mézes citrommártás 
Fél dl citromlevet 1/2 dl mézzel és 1/2 dl vízzel egy lábasban langyosra melegltünk, majd hozzáadunk 1 kískanál vajat. Lassú tüzön átkeverjük és azonnal, melegen tálaljuk.
Mézes-narancsos öntet 
Két dl narancslekvárt 2 evdkanál mézzel és csipetnyi fahéjjal átforrósltunk. Fríssen sült húsokhoz tálaljuk. 
Mustmártás 
Két dl mustot 1 evõkanál mézzel és 1 egész tojással vízgõz fölött habverdvel addig verjük, amíg forrni nem kezd. Ekkor állandó keverés mellett 1 evõkanál liszttel besürítjük és átforraljuk. Egyéni ízlés szerint szegfüszeggel is ízesíthetjûk. Pískóták, pudingok mellé adjuk. 
Patikusmártás 
Egy dl mézet 1 dl citromlével és késhegynyi gyömbérrel turmixgépben összekeverünk. Bármilyen gyümölcsöt áthúzhatunk ezzel a mártással.
Szicíliai mártás 
A póréhagymát karikákra vágjuk és vajon kb. 5 percig pároljuk. Akkor hozzáadunk 2 evõkanál mézet, 1 dl tejet és 1 evõkanál liszttel dúsított 1 dl tejszínt. Sóval, õrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjûk és átforraljuk. 
Tabáni salátaöntet 
Négy. tojássárgáját 1 citrom I evéve I és 15 dkg mézzel, csípetnyi sóval vízgõz felett állandó keverés mellett sûrû krémmé fõzzük. 
Jól kíhûtjük, majd 2 dl tejföllel, 1 dl tejszínnel és 5 dkg krémtúróval simára keverjük. Nyers salátákra, félig fõtt zöldségekre 
öntjük. 
Tejszínes mézesmártás 
1 dl meleg tejszínt 3 evõkanál mézzel elkeverünk, és habszifon készülékben habot készítünk belõle. Rostélyosokhoz azonnal tálaljuk, mert a hab könnyen összeesik. 
EGYÉB MÉZES ÉTELEK 
Bajor pogácsa 
Ötven dkg megtisztított, kockákra vágott burgonyát puhára fõzünk. Leszûrjük, de kevés saját levévei szétnyomjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kemény maszszát kapjunk. Sóval, õrölt borssal vagy más fûszerkeverékekkel, 2 evõkanál mézzel ízesítjük. Pogácsákat formázunk és forró zsiradékban pirosra sütjük. Meleg joghurttal leöntve tálaljuk.
Bolgár retek 
A feketeretket meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Üvegtálba helyezzük és mézet csorgatunk rá. Félóraí állás után szendvicsek mellé tálaljuk. 
Bélelt burgonya 
Személyenként két nagyobb burgonyát héjával együtt jól megmosunk és sütõben megsütjük. A megsült, meleg burgonyákat félbevágjuk, belsõ részét kikaparjuk. Áttörjük, és vajjal, reszeit sajttal, sóval, törött borssal, 2 evõkanál mézzel, tojássárgájával és tejföllel ízletes krémszerü tölteléket készítünk. A pépet visszahelyezzük az üregbe, újra néhány percig meleg sütõben sütjük. 
Tálaláskor savanyúságot adunk mellé. 
Brazil bab 
A tarkababot füstölt lében puhára fõzzük. Olajban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadunk kis kockákra vágott zöldpaprikát és 1/4 gerezd szétnyomott fokhagymát, a fõtt babot, 2 evõkanál ketchupot és 3 evõkanál mézet. Idõnként a füstöit lébõl egészen keveset aláöntünk, és kb. 20 percig pároljuk. 
Burgonyaropogós Nóri módra 
Tizenöt dkg tehéntúrót eldolgozunk 25 dkg fõtt, áttört burgonyával, 2 egész tojássai, 2 evõkanál tejföllel, 3 evõkanál mézzel, 5 dkg liszttel, sóval és törött borssal. Hengereket formázunk belõIe és bõ, forró zsiradékban pirosra sütjük. Köretként és feltétként is tálalhatjuk. 
Dijoni saláta 
Három evõkanál borecetet 1 kávéskanál mustárral, 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 1 evõkanál mézzel, 1 evõkanál olajjal, sóval és törött borssal eldolgozunk. 1 fej fejes salátát metéltre vágunk, és a mártással elkeverjük. Hûtve tálaljuk. 
Habban sült tojás
Személyenként két tojást felütünk és különválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjébõl kemény habot verünk, belekeverünk 2 evõkanál mézet, és kivajazott tûzálló edénybe tesszük. Kanállal kis mélyedéseket készrtünk benne és egyenként belecsúsztatjuk a tojássárgákat. Meleg sütõben kb. 10 percig sütjük. Vaniliás cukorral meghintve tálaljuk. 
Héber tojás 
15 dkg sajtot, 2 kemény tojást és 1/2 fej vöröshagymát lereszelünk, eldolgozzuk 5 dkg vajjal, 1 dl tejföllel, 1 evõkanál mézzel, sóval, törött borssal, csipetnyi mustárral és reszeit szerecsendióval. Pirítós kenyérre kenve tálaljuk. 
Hindu rizs 
A szokásos módon párolt rizst készrtünk, összekeverjük 1/2 doboz kukoricakonzervvel, 1 evõkanál mézzel és finomra vágott petrezselyemmel, 1 evõkanál vajjal. Sült húsok mellé kiváló és érdekes köret. 
Holland karotta 
Fél kg tisztított, puhára fõzött sárgarépát szitán áttörünk, elkeverjük 4 dl tejbõl és 4 dkg vajból készitett besamellel. Hozzáadunk 5 dkg reszeIt sajtot, 2 pár megfõzött, karikákra vágott virslit, 2 db tojássárgáját, 1/2 csomó finomra vágott petrezselymet és sót. Ezután eldolgozzuk a tojások habbá vert fehérjéivel, amelyet 2 evõkanál mézzel ízesrtünk. Kivajazott tûzálló tálba öntjük, elõmelgített sütõben kb. 20 percig sütjük.
Kakaókoktél 
Két evõkanál kakaóport 2 evõkanál mézzel és 2 evõkanál tejjel simára keverünk. A turmixgépbe öntjük az 1 dl tejszint és 1 dl tejet, 4 cl konyakot és a kakaós pépet. Pár percnyi keverés után azonnal tálaljuk. 
Kunsági rétes 
Vajból liszttel és tejjel sûrû besamelt fõzünk és elkeverjük áttört juhtúróval, személyenként 2 evõkanál mézzel, sóval, 1 tojássárgájával és a tojás felvert habjával. A réteslapot kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk és töltelékkel felgöngyöljük. Ismét meg locsoljuk olvasztott zsírral és forró sütõben 3-4 percig sütjük. Egytálételként és köretként is tálalhatjuk.
Luci sarátája 
A megmosott fejes salátát leveleire szedjük és metéltre vágjuk. A túrót áttörjük, elkeverjük 1 dl joghurttal, 2 evõkanál mézzel, 1 kávéskanálnyi mustárral, 1 kávéskanálnyi reszeit vöröshagymával, csipetnyi sóval és a metéltre vágott salátával. Hütve tálaljuk. 
Mézes füszervaj 
Tiz dkg vajat, 1 csomag finomra vágott petrezselymet sóval, törött borssal, 1 evõkanálnyi mustárral, 1 kávéskanál citromlével, 1 evõkanál mézzel simára keverünk. Hengerré formázva zsírpapírba csavarjuk és kifagyasztjuk. Bármilyen natúr hússzeletre karikázva és ráolvadva kiváló ízesitõ. 
Mézes kakaó 
Két evõkanál kakaót elõször 2 dl langyos tejjel elkeverünk, majd további 3 dl tejjel felfõzzük. Ezután hozzáadunk 2 evõkanál mézet és turmixgépben habosra verjük.
Mézlabda 
Tíz dkg trappista és 5 dkg füstölt sajtot lereszelünk és óvatosan elkeverjük 3 tojás felvert habjával, valamint 1 evõkanál mézzeI. Bõ, forró olajba galuskákat szaggatunk belõle és rózsaszínüre sütjük. Tartár- vagy paradicsommártással tálaljuk.
Mézleves 
1 citrom átszürt levét kevés fahéjjal és 1 I vízzel felforralunk. Közben 3 db tojássárgáját 4 evõkanál mézzel jól kikeverünk. Ezután vízgõz felett, állandó keverés mellett a tojássárgákhoz óvatosan hozzáadjuk az ízesített forróvizet, és csészékben azonnal tálaljuk.
 
Mézes omlett 
A szokásos módon omlettet sütünk, és 1 evõkanál mézet belecsurgatva felgöngyöljük. Azonnal, forrón tálaljuk. 
Mézes pattogatott kukorica 
Egy nagyobb serpenyõben 12 dkg mézet barnáspirosra pirítunk, belekeverünk egy evõkanál zsírt és állandó keverés mellett hozzáöntünk 1,5 liter pattogatott kukoricát. Addig pirítjuk kis lángon, amíg a kukorica a mézet fel nem szivja. 
Mézes röszti 
A héjában fõzött burgonyát meghámozzuk és durva reszelõn lereszeljük. Összedolgozzuk 1 tojással, sóval, reszeit szerecsendióval és személyenként 1 kávéskanál mézzel. Vajjal kikent teflonserpenyõben lepényeket sütünk, és forrón reszeit sajttal meghintjük. Azonnal tálaljuk, kiváló egytálétel. 
Mézes tej
Fél liter langyos tejben 3 evõkanál mézet és 1 kávéskanál vaníliás cukrot feIolvasztunk és kevés jeget hozzáadva turmixgépben összedolgozzuk. 
 
Mézes tejbedara 
Fél liter tejet 3 evõkanál mézzel, 1/2 rúd vaniliával felforralunk, majd 6 dkg búzadarát fõzünk meg benne. Kis darabokra vágott cukrozott gyümölccsel és csokoládédarával meghintve tálaljuk. Adhatjuk puncs- vagy vaníliamártással is.
Mézes zeller 
A megtisztított és vékonyra szeletelt zellerkarikákat vajon átforgatjuk. Sózzuk és mézzel ízesített tejjelleöntjük és puhára pároljuk. Köretként, de önálló fogásként is tálaIhatjuk. 
Szabolcsi fõzelék 
Két dl hideg vizet 2 evõkanál mézzel felforralunk és beledobjuk a vékony karikákra vágott hámozott almákat, pár csepp citrommal, sóval ízesítjük, néhány percig forraljuk, majd állandó keverés mellett 1 tojássárgájával eldolgozott 2 dl tejföllel besûrítjük. Készíthetjük szegfûszeggel is.
Török saláta
A hámozott uborkákat karikázzuk és öszszekeverjük finomra vágott hagymával, petrezselyemmel. Leöntjük mézzel ízesített kefírrel és lehûtjük. Tálalás elõtt megsózzuk és kemény tojásokkal díszítjük.
Vecsési saláta
A készen kapható savanyúkáposztát egyszer átmossuk és mézzel ízesített joghurttal elkeverjük. Hûtve tálaljuk.